Jarní pochod (3.oddil)

Jarní pochod 3. oddílu započal již ve čtvrtek odpoledne. V nevelkém počtu jsme se sešli a vyrazili vlakem do Hlinska nedaleko Žďáru nad Sázavou. Ubytovali jsme se ve skautské klubovně, kde byly dokonce i postele, a šli spát.

Ráno jsme se posílili snídaní a zabalili si věci, protože nás čekal výlet na doménu tamější krajiny, přírodní památku Devět skal v CHKO Žďárské vrchy. Cesta ubíhala poměrně rychle, a to i přes neblahé počasí. Ačkoli byl duben, pršelo a následně i sněžilo. Děti během výletu plnily úkol: staraly se o vajíčka. Ne všichni však své vejce přinesli v pořádku zpět do klubovny. Nicméně my jsme se pod Devíti skalami naobědvali a vyrazili dál k Bílé skále. A odtud jsme se rychlým tempem přemisťovali do obce Svratka, odkud nám jel autobus do Hlinska. V klubovně následoval spontánní polední klid, kdy většina po náročném výkonu usnula. Ti, co načerpali odpočinkem síly, vařili večeři, a zbytek barvil vajíčka do zeeskové soutěže, kde soupeří oddíly i jednotlivci mezi sebou o nejkrásnější kraslice. A po domalování vajíček následoval zasloužený spánek.

V sobotu dopoledne jsme měli zarezervovanou prohlídku Betlému Hlinsko. Jedná se o skanzen plný typických domečků obydlených v devatenáctém století i na počátku dvacátého. Dokonce zde panovala velikonoční nálada, dozvěděli jsme se mnoho z i dnes provozovaných tradic. Po prohlídce jsme se vydali na pruty, ze kterých jsme si plánovali vyrobit pomlázku. Přálo nám štěstí a pruty po chvilce hledání našli, nic nám tedy už nebránilo jít zpět na oběd. Po poledňáku se nás pár sebralo a vyrazilo do obchodu nakoupit ingredience na další jídla, což zabralo nějaký čas. Večerem jsme se učili plést pomlázky, což některým šlo více a některým méně. K večeři jsme si dali hotdogy, a jakmile jsme všichni měli dopleteno, zahráli jsme si hry především na postřeh a reflexy. Toto byla taky poslední aktivita před spánkem.

Nasnídaní a vyspaní jsme se v neděli dopoledne vehementně pustili do úklidu, abychom klubovnu předali v co nejlepším stavu zpět majitelům. Odpoledne jsme se vypravili na vlak do Žďáru nad Sázavou, kde jsme se měli potkat s ostatními oddíly. Jakmile jsme se všichni sešli a navečeřeli, Rada představila večerní program, čili hru. Děti chodily po skupinkách s mapou, obcházely stanoviště a plnily úkoly. Když hra skončila, nastala večerka.

Pondělní sváteční ráno začalo poněkud brzy, holky se rozhodly vymrskat kluky a ne naopak. Rada odstartovala další seznam aktivit, v parku jsme hráli velikonoční adaptace na například Rybičky, rybičky, rybáři jedou, dále Ochraň krále, a v neposlední řadě i hoňku spojenou s lepením papírků na záda. Bylo to příjemné odreagování a zasportování si. Úklidu společných místnosti předcházela ještě již zmíněná soutěž nejkrásnějších kraslic a nejlepších pomlázek. Za oddíl jsme sice s tématikou Čtyři roční období nevyhráli, ale zároveň ani neprohráli. Pak už jsme jen vyrobili z vajíček pomazánku a vypravili se na vlak do Brna, kde jsme se po nástupu rozloučili.

Zuzka